Fläskpannkaka/ugnspannkaka

Jag tror nästan att det finns ett pannkaksrecept per familj, en tradition som förs vidare. Tittar man i kokböcker eller letar pannkaksrecept hittar man ytterligare fler varianter. Jag har ett recept som jag fått med mig hemifrån och sambon har ett. Det här är i alla fall det jag brukar använda. Vi piffar ofta till pannkakan och gör den lite mer matig genom att ha bacon eller ha rimmat fläsk i.

Vi brukar också bryta av lite med hackad rödlök eller purjo i vilket ger en god smak.

4 ägg
2½-3 dl vetemjöl
5 dl mjölk
salt

flytande margarin
bacon eller rimmat fläsk
1 rödlök, hackad eller ca 1 dm purjo, hacka och skölj purjon väl

Jag börjar med att sätta ugnen på 200 grader. Skär fläsk i bitar, eller klipper bacon i mindre bitar. Det går också att köpa färdigskuren bacon, men jag tycker att den brukar vara mycket fetare. Hackar löken eller skär purjon i strimlor. Jag brukar sedan ta lite flytande margarin i långpannan och ställa in lök och bacon så det får steka med lite medan ugnen blir varm några minuter.

När ugnen sedan är varm häller jag på pannkakssmeten och ställer in långpannan mitt i ugnen. Vi här varmluftsugn så det brukar ta 20-25 minuter innan den är färdig. Till fläskpannkakan serverar vi lingonsylt som mormor har gjort, jag ställer även fram äppelmos för att bryta av fläsket med en lite sötare ”sylt”.

 

Idag gjorde jag en specialare och har skurit äpple i små bitar. Äpple brukar ta ner smaken av lök, vilket är bra exempelvis om man gör korvstroganoff. Barnen älskar korvstroganoff med äpple, så förhoppningsvis går det här också hem.

Easy AdSense by Unreal